Oliwa, ocet balsamiczny i przetwory

Oliwa z oliwek to nieodłączny składnik diety sródziemnomorskiej. Doskonała na zimno jako dodatek do sałatek, makaronów, a także do pieczenia, marynowania i smażenia. Ma dobry wpływ na działanie organów wewnętrznych, chroni błony śluzowe przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu we krwi. We Włoszech często łączona z octem i używana do marynowania warzyw i mięsa.

„Czarne złoto” (oro nero) czyli włoski ocet balsamiczny to prawdziwy skarb tego kraju. Najsłynniejszy jest ten z prowincji Modeny: Aceto Balsamico di Modena. Otrzymuje się go z pozostałości po produkcji wina, czyli ze sfermentowanych winogron i octu winnego. Jego leżakowanie trwa od 12 do 25 lat! Charakteryzuje się ciemną barwą, gęstą konsystencją i słodkawym smakiem. Wyśmienity dodatek do sałatek, marynat a nawet owoców i deserów.

Włosi bardzo sobie cenią warzywa i poza tym, że używają ich świeżych do przygotowania wszystkich potraw, to mają również bardzo bogatą spiżarnię z marynowanymi, które świetnie nadają się na przystawki lub dodatek do dań głównych: oliwki, karczochy, pomidory, grzyby, kapary oraz wiele innych.