Wegańskie produkty Made in Italy

Temat żywienia należy do najbardziej krytycznych w naszych czasach. Ale jakie są nawyki żywieniowe dzisiejszych konsumentów zarówno w kraju, jak i na świecie? Najważniejsze dane, które się pojawiają to z pewnością nowe podejście do żywności, charakteryzujące się coraz większym naciskiem na aspekty zdrowotne żywności, ze świadomością, że właściwe odżywianie jest najbardziej odpowiednim narzędziem do utrzymania dobrego samopoczucia fizycznego i zapobiegania dysfunkcjom, takim jak nadmiar cholesterolu, nadciśnienie, cukrzyca i otyłość.

 

Powody, które prowadzą do wykluczenia wielu powszechnie spożywanych pokarmów z naszej diety, są liczne i różnorodne: nie zapominajmy, że prawie wszystkie religie narzucają diety, które przewidują wykluczenie pewnych rodzajów mięsa, przynajmniej przez określone okresy czasu. Niezwykle wegetariańskie religie to hinduizm i buddyzm. Dieta wegetariańska może również być przyjęta z powodów ekologicznych – intensywne rolnictwo jest uważane przez wielu za szkodliwe dla ekosystemu – etyczne (zadawanie cierpienia zwierzętom jest uważane za niedopuszczalną przemoc), ale także ze względów zdrowotnych: pomyślmy na przykład o tych, którzy nie tolerują lub są uczuleni na laktozę lub białko mleka lub którzy, z powodu problemów sercowo-naczyniowych, muszą wyrzec się diety mięsożernej.

 

Wszystkożerność, wegetarianizm, weganizm, makrobiotyka, witarianizm, frutarianizm: to, co dziś łączy wszystkie te ścieżki i wybory życia, to rosnąca uwaga przy zakupie i większe zainteresowanie zdrową żywnością. Mamy do czynienia z opinią publiczną, która coraz bardziej zwraca uwagę na pochodzenie i łańcuch dostaw żywności. Żywność jako źródło dobrego samopoczucia to rosnąca tendencja, która oferuje korzyści nie tylko konsumentom, ale także producentom i dystrybutorom. Konieczne jest, aby ci ostatni byli świadomi zmiany mentalności konsumentów i wdrażali politykę rozwoju nowych produktów, coraz bardziej naturalną i mniej przetworzoną. Przejście na nowy typ żywności nie może być uznane za oczywiste, zarówno z punktu widzenia podaży, jak i popytu. Konieczne jest podjęcie podróży kulturalnej, która prowadzi do przyjęcia coraz bardziej zrównoważonych modeli odżywczych i zgodnie z tendencjami demograficznymi, które wyróżniają nowe tysiąclecie.

 

Dlatego właśnie Ro.Alma, zajmująca się importem i dystrybucją żywności, wprowadziła do asortymentu włoskie produkty roślinne o najwyższej jakości, aby zadowolić nawet najbardziej wymagających klientów. W szczególności Ro.Alma importuje sery na bazie pełnoziarnistego kiełkującego ryżu (bez laktozy), roślinne odpowiedniki mięsa, kukurydziane i gryczane wafle oraz gotowe dania wegańskie.