Włosi – najzdrowsi obywatele Europy

oryginalna włoska oliwa extravergine

Włosi – najzdrowsi obywatele Europy

To właśnie w Polsce, na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, grupa badawcza pod przewodnictwem prof. Marka Naruszewicza, jako pierwsza na świecie, odkryła niesamowitą właściwość zawartą w gorzkiej, mętnej, oryginalnej włoskiej oliwie extravergine. Oleaceina, która powstaje podczas tłoczenia oliwek na zimno, to składnik zapobiegający udarowi mózgu oraz zawałowi serca.

Nasze badania dowiodły, że oleaceina hamuje efektywnie stan zapalny będący przyczyną rozpadu blaszki miażdżycowej. Jest to możliwe, ponieważ oleaceina może zmieniać funkcje pobudzających stan zapalny makrofagów – zaczynają wydzielać przeciwzapalną interleukinę 10. Blaszka staje się stabilna - nie pęka. To szczególnie ważne w przypadku osób z nadciśnieniem. Teraz jest ich w Polsce około 9 milionów, w roku 2035 może być już 16 milionów.

– tłumaczy profesor.

Naukowiec wielokrotnie podkreśla iż chodzi tylko i wyłącznie o gorzką oliwe extravergine pochodzącą ze stron basenu Morza Śródziemnego.

Im bardziej gorzka, tym lepiej! To znak że zawiera dużo polifenoli, w tym oleaceiny.

– stwierdza profesor.

Żółte, tanie i łagodniejsze w smaku oliwy, w związku ze sztucznym nawadnianiem, są mniej korzystne dla zdrowia. Badania potwierdzają iż Włosi to najzdrowsi obywatele Europy, co w dużej mierze zawdzięczają właśnie oliwie extravergine.

Według przeprowadzonych badań, u osób kóre spożywają powyżej 40 ml oliwy extravergine dziennie, śmiertelność z powodu chorób układu krążenia zmniejsza się o prawie 40%

– dodaje prof. Naruszewicz.

Bardzo ważnym stwierdzeniem jest to że oliwa, by nie stracić tej właściwości, nie powinna być smażona. Włosi dodają ją do dań na zimno, sałatek, zup po przestygnięciu.