Grana Padano naturalnie bez laktozy

Grana Padano naturalnie bez laktozy

Dlaczego ser Grana Padano nie zawiera laktozy?

Grana Padano naturalnie bez laktozy

Ser Grana Padano bez laktozy to wynik tradycyjnego procesu produkcji, który od tysiąclecia odbywa się we Włoszech, według tej samej receptury i z tych samych składników.

Ser Grana Padano zawiera wiele właściwości odżywczych takich jak wapń, magnez, fosfor oraz witaminy A, B2 i B12. Ponadto na podstawie niedawnego rozporządzenia Ministra Zdrowia znalazł się on wśród serów bez laktozy.

Jest to konsekwencja jego naturalnego procesu fabrykacji ściśle określonego w specyfikacji produkcji. Tuż po wyprodukowaniu następuje rozwój pałeczek kwasu mlekowego, które fermentują obecną laktozę. Dlatego jest on przyswajalny również przez osoby z nietolerancją, pozwalając im jednocześnie korzystać z wyjątkowych składników odżywczych mleka jak i z bioaktywnych właściwości sera.

Po 9 miesiącach dojrzewania (minimalny czas wymagany przez specyfikację produkcji) ser praktycznie nie zawiera już laktozy i może być spożyty zarówno przez dorosłych jak i dzieci, którzy nie tolerują tego cukru, to jest osób pozbawionych enzymu laktazy.

Ponadto wartość rezydualna galaktozy zawarta w serze Grana Padano wynosi mniej niż 10 mg na 100g produktu. (Okólnik Ministra Zdrowia DGISAN 16.06.2016)

Ze względu na te cechy ser Grana Padano jest wskazany w dietach o niskim poziomie FODMAP tj. o małej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego) (P.R. Gibson & S.J. Shepherd 2005).