Bruschetta z serem gorgonzola dolce

Bruschetta z serem gorgonzola dolce

Składniki:

  • 2 kanapki bruschetta;
  • 40 g pesto z czarnych lub zielonych oliwek, karczochów albo trufli;
  • 30 g sera gorgonzola dolce;
  • 25 g oliwy extravergine
Bruchetta to pyszna, słynna włoska przekąska gotowa w zaledwie kwadrans. Idealnie sprawdzi się również jako lekka kolacja lub śniadanie.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piec do temperatury 250 °C;
  2. Podpiec chleb przez ok. 3 min;
  3. Posmarować kanapki pesto o wybranym smaku i przykryć serem gorgonzola;
  4. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 °C do momentu, kiedy ser roztopi się na chlebie;
  5. Podawać ciepłą bruschettę delikatnie okraszoną oliwą extravergine.

 

 

SMACZNEGO!