Pizza rukola, pomidorki i mozzarella

Składniki na ciasto:

  • 500 gr mąki;
  • 300 ml wody;
  • 10 gr drożdży;
  • 20 ml oliwy extra vergine;
  • 10 gr soli;
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatki:

  • 300 gr pomidorków koktajlowych;
  • 500 gr mozzarelli;
  • 500 gr przecieru pomidorowego;
  • Rukola;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Oliwa extra vergine

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuszczamy drożdże w letnej wodzie;
  2. Przesiewamy mąkę i powoli wlewamy rozpuszczone drożdże;
  3. Dodajemy sól, oliwę i cukier ugniatając aż ciasto będzie elastyczne i gładkie;
  4. Dzielimy ciasto na mniejsze części i pozostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia (30- 60 min);
  5. Płuczemy i kroimy pomidorki oraz 250 gr mozzarelli;
  6. Rozciągamy ciasto na blasze i pokrywamy je przecierem;
  7. Posypujemy mozzarellą i pomidorkami;
  8. Wkładamy pizzę do rozgrzanego na 200° piekarnika i zostawiamy na 20 min;
  9. Gotową pizzę wyjmujemy i posypujemy rukolą, dodajemy oliwę i resztę mozzarelli pokrojonej na większe kawałki.

 

SMACZNEGO!