22 wrz Pizza rukola, pomidorki i mozzarella
Składniki na ciasto:
- 500 gr mąki;
- 300 ml wody;
- 10 gr drożdży;
- 20 ml oliwy extra vergine;
- 10 gr soli;
- 1 łyżeczka cukru
Dodatki:
- 300 gr pomidorków koktajlowych;
- 500 gr mozzarelli;
- 500 gr przecieru pomidorowego;
- Rukola;
- Sól;
- Pieprz;
- Oliwa extra vergine
Sposób przygotowania:
- Rozpuszczamy drożdże w letnej wodzie;
- Przesiewamy mąkę i powoli wlewamy rozpuszczone drożdże;
- Dodajemy sól, oliwę i cukier ugniatając aż ciasto będzie elastyczne i gładkie;
- Dzielimy ciasto na mniejsze części i pozostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia (30- 60 min);
- Płuczemy i kroimy pomidorki oraz 250 gr mozzarelli;
- Rozciągamy ciasto na blasze i pokrywamy je przecierem;
- Posypujemy mozzarellą i pomidorkami;
- Wkładamy pizzę do rozgrzanego na 200° piekarnika i zostawiamy na 20 min;
- Gotową pizzę wyjmujemy i posypujemy rukolą, dodajemy oliwę i resztę mozzarelli pokrojonej na większe kawałki.