Forvegan – bezglutenowy preparat warzywny, wegański zamiennik sera

Rynek żywnościowy nasycony jest niezliczoną liczbą propozycji. Jednym z sektorów, w którym odnotowuje się silny wzrost i rozwój, jest ten wegański bazujący się na warzywnych i owocowych alternatywach. Prezentujemy jeden z najbardziej znanych włoskich serów w wersji wegańskiej – FORVEGAN

Jesteśmy tym, czego NIE jemy

W świecie „bez dodatków”, nasza tożsamość i nasze wartości, odzwierciedlają się bardziej w tym czego nie jemy, niż to, co zjadamy. W 1850 roku Feuerbach przekonywał, że człowiek jest tym, co zje, innymi słowy, że odżywianie jest podstawą inteligencji, uczuć i kultury. Ta szeroka wizja związku między ludźmi a pożywieniem jest niewątpliwie niezwykle aktualna; w rzeczywistości tylko bardzo niewielki procent populacji uważa żywność za zwykłe pożywienie. To, co jemy, reprezentuje różne wartości i emocje; a także ujawnia naszą kulturę, nasze pochodzenie i nasze przekonania religijne. Krótko mówiąc, żywność oraz jej system znaczeń są szczególnie istotne w życiu ludzi, dla których odżywianie jest nośnikiem dobrego samopoczucia i samodoskonalenia jednostki.

W ostatnich latach znaczący odsetek produktów w sektorze spożywczym reprezentowany jest przez żywność „bez”, czyli wszystkie te kategorie produktów, w ramach których wyeliminowano jeden lub więcej składników: „bezglutenowe”, „wolne od GMO”, „bez dodatków ”, „bez konserwantów ”, „bez laktozy ”, „bez składników pochodzenia zwierzęcego” i wiele innych. Jeśli prawdą jest, że to, co jemy, odzwierciedla i warunkuje w jakiś sposób nasze życie, to dziś wręcz przeciwnie, coraz bardziej właśnie to, czego nie jemy, przyczynia się do definiowania naszej tożsamości.

Dieta wegańska i wegetariańska – ciagły wzrost popularności

W aktualnym rankingu tendencji żywieniowych, niewątpliwymi przydownikami są dieta wegetariańska, wykluczającej z diety wszelkiego rodzaju mięso czy ryby, czy też dieta wegańska, która oprócz wykluczania mięsa eliminuje również jego pochodne. Wśród wielu powodów, dla których włoscy obywatele preferują codzienną dietę opartą na warzywach, dbałość o zdrowie zdecydowanie przewyższa wybory etyczne. 38,5% wegetarian / wegan zdecydowało się na taki styl życia, ponieważ są przekonani o pozytywnych skutkach zdrowotnych. Następnie jest 14,1%, którzy zdecydowali się jeść mniej i lepiej, i kolejne 14,1% tych, którzy wybrali wegetarianizm / weganin jako filozofię życia. Miłość do zwierząt jest główną motywacją dla 20,5%. Z drugiej strony, szacunek dla środowiska dotyczy tylko 3,8% i równie wiele osób kieruje się po prostu ciekawością. Pozostałe 5,2% podaje różne powody. (Źródło: „Wybór jedzenia: dlaczego trudno być weganinem)

W Polsce potwierdza się rosnący trend z podobnymi motywacjami, choć trochę wolniejszy niż w innych krajach europejskich.

Kategorią, której nie można wykluczyć z poprzedniej listy, są tak zwani „fleksitarianie”. Wyrażenie to wywodzi się z angielskiego flexitarians, składającego się z kolei z przymiotnika flexi („elastyczny”) i arian, czyli końcówka słowa vegetarian („wegetariański”). Są to osoby, które przestrzegają diety wegetariańskiej, ale nie rezygnują z okazjonalnego spożywania mięsa czy ryb. Jest to kategoria wegetarian „nie do końca przekonanych”.

W rzeczywistości ludzie są coraz bardziej ciekawi tego różnorodnego warzywnego stylu i zdają sobie sprawę, że danie wegetariańskie lub wegańskie to nie tylko monotonna sałatka oraz, że spożywanie produktów wegetariańskich / wegańskich niekoniecznie oznacza jedzenie „dziwnych” potraw. W rzeczywistości, ten nowy trend jest wyzwaniem dla włoskich producentów i dystrybutorów w sektorze spożywczym. Wyzwanie, które zostało chętnie podjęte i które skłoniło firmy do wprowadzenia nowych produktów „wolnych od”, inspirowanych włoską tradycją nie rezygnując z wysokiej jakości. Za producentami, wielu właścicieli restauracji od dawna proponuje w swoim menu również dania wegetariańskie lub wegańskie, które respektują sezonowość składników i łączą je w pomysłowy i smaczny sposób. W rzeczywistości wiele typowo włoskich potraw ma już w sobie podstawę warzywną, wystarczy pomyśleć na przykład o spaghetti z sosem pomidorowym, farinacie liguryjskiej lub caponacie. Wiele innych można zmodyfikować i odkryć na nowo w wersji wegańskiej, dzięki bogatej ofercie produktów.

Włoskie produkty wegańskie

Roalma szczyci się oryginalnym włoskimi pochodzeniem i bazuje na dwudziestoletnim doświadczeniu właścicielki firmy, w handlu włoskimi produktami spożywczymi. W ślad za ewidentnymi tendencjami zdecydowała się ona o rozszerzenie oferty artykułów o włoskie produkty wegańskie. Aktualnie firma – matka nawiązała współpracę z przodującymi włoskimi producentami unikalnych produktów wegańskich. Wytwarzane rygorystycznie we Włoszech oddają tradycję i jakość znanych i docenianych na całym świecie artykułów. Większość z nich opatentowało własny proces produkcyjny, jak w przypadku roślinnej alternatywy dla mięs (Włoskie wędliny i burgery wegańskie – Mopur®)

Aby poznać pełną ofertę zajrzyj do naszego katalogu produktów wegańskich

Włoski “ser” wegański

Dlaczego w cudzysłowiu? Ponieważ Europejski Trybunał Sprawiedliwości orzekł, że termin „ser” musi być stosowany wyłącznie do produktów wytwarzanych z mleka zwierzęcego, tak jak ma to miejsce w przypadku jogurtu i masła.

Jeśli chodzi o alternatywę warzywną dla serów, oferta jest bardzo szeroka. Na rynku dostępne są nie tylko artykuły na bazie soi, ryżu czy tofu, ale także takie, które powstały w wyniku użycia skrobi ziemniaczanej, mąki z ciecierzycy czy suszonych owoców. W szczególności można wykryć obecność czterech makrokategorii roślinnych wśród alternatyw dla sera:

  • Ser dla wegetarian, który pomimo tego, że jest produktem pochodzącym z mleka krowiego, zastępuje podpuszczkę pochodzenia zwierzęcego rodzajami mikrobiotycznych, koagulantów roślinnych (szczególnie ekstrahowanych z karczochów, fig i ostu) lub pozyskiwanych z grzybów.
  • Roślinna alternatywa dla sera na bazie orzechów. Są to głównie produkty zawierające suszone owoce (najczęściej migdały i orzechy nerkowca), co nadaje im szczególny smak i charakter.
  • Roślinna alternatywa dla świeżego (miękkiego) sera, produkty, które w większości przypadków pochodzą z kiełkującego brązowego ryżu lub soi.
  • Roślinna alternatywa dla dojrzałego (twardego) sera, charakteryzujące się twardszą teksturą niż te z poprzedniej kategorii.

Forvegan – parmezan dla wegan

Włoskie dania mają welbicieli u zwolenników różnych diet, także wśród wegan. W rzeczy samej kuchnia włoska w dużej mierze opiera się na składnikach roślinnych: makarony, sosy warzywne, rośliny strączkowe to podsawa włoskich pierwszych dań. To czego brakowało aby ukoronować pachnące włoskie danie w pełnym stylu wegańskim, to serowa posypka, która zagwarantuje daniu kremowość.

Teraz jest i to! Forvegan! Preparat warzywny, wegański zamiennik parmezanu i na dodatek bezglutenowy.

Ma charakterystyczny kremowy kolor, twardą konsystencję i smak łudząco przypominający najsłynniejszy włoski ser.

Składa się z: wody, skrobii modyfikowanej (kukurydza, ziemniak, groszek i sago), oleju kokosowego, stabilizatorów (E341iii, błonnik roślinny), soli, aromatów, barwników (beta-karoten), oraz konserwantu (kwas sorbinowy).

Produkt przeznaczony jest dla konsumentów, którzy nie używają żywności pochodzenia zwierzęcego, ale żadna kategoria spożycia nie jest wykluczona. Nie posiada alergenów.

Produkt można spożywać:

– tak jak jest;

– jako składnik przetworów spożywczych.

Po otwarciu przechowywać w lodówce w temperaturze poniżej + 4 ° C i zużyć w ciągu 3 dni.

Forvegan dostępny jest w 3 różnych wersjach:

Forvegan w 250 gr kawałku i w ekologicznym opakowaniu “skin”, które zużywa 70 % mniej plastiku.

Wegański i ekologiczny, rozwiązanie idealne dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni, którzy często gotują i potrzebują sera w różnych formach.

Forvegan utarty w 100 gramowej torebce z wygodnym otwieraniem i praktycznym hermetycznym zapięciem gwarantującym świeżość produktu.

Dla wszystkich miłośników pasty i włoskich omletów (frittata) wegański parmezan jako dodatek do twoich włoskich kulinarnych kreacji.

Veggybreak to przekąska na wynos w wąskim opakowaniu “skin”, które łatwo schować do torebki czy plecaka.

Twardy kartonik nie pozwoli na to aby paluszek chlebowy (tarallo) się pokruszył a cienka warstwa platiku (70 % mniej niż w standardowych opakowaniach) zapewni świeżość obu produktom.